Help…. we mogen iets aanschaffen?!

‘We hebben bijna geen ontwikkelingsmateriaal en nu krijgen we eindelijk budget om iets aan te schaffen! Kun je ons helpen kiezen?’

Dat is een vraag die ik maar weinig krijg van scholen. Vaak blader je door een (online) catalogus of laat een accountmanager iets zien. Dan kies je aanbodgestuurd.

Maar deze leerkracht werkt op een school met een duidelijke visie en ik ben betrokken rond het handelingsgericht werken vanuit doelen, betrokkenheid en spel. Dus ik ben blij met deze vraag: opnieuw een teken dat de leerkrachten heel bewust nadenken over het aanbod!

We kijken samen naar de jaarplanning van slo-doelen die we gemaakt hebben: welke doelen zijn lastig te vertalen naar rollenspelsituaties en thema-activiteiten? En we kijken naar het groepsoverzicht van de observatielijsten: welke doelen worden nog door weinig kinderen beheerst? Bij die doelen kan ontwikkelingsmateriaal een mooie aanvulling op het aanbod zijn. Zo werk je meer vraaggestuurd in plaats van aanbodgestuurd en heb je een aanbod dat bij je populatie past.

Als we de aanbodsdoelen helder hebben blijkt er nog steeds erg veel keuze te zijn....  daarom stellen we criteria op vanuit de schoolvisie: het ontwikkelingsmateriaal bij deze doelen moet creatief denken, probleemoplossend denken en samenwerking uitlokken waarbij kinderen zichzelf en elkaar feedback kunnen geven.

Zo wordt ons verlanglijstje heel specifiek en kiezen we de juiste materialen! 

 

 

 

 

 

Helen Degenhart

Driebanlaan 6

1705 AA Heerhugowaard

helen@degenhart.nl

06 53 85 79 79