Passie en interactie!

Begrijpend lezen met kleuters, hoe doe je dat? Er zijn twee toverwoorden voor: passie en interactie! Laat kinderen met elkaar de tekst beleven en je ziet ineens volop betrokkenheid, taal-denkontwikkeling en leerplezier. 

Voor basisschool de Weidevogels gaf ik een demoles aan leerkrachten bij het door hen gekozen prentenboek Benji & de gigagrote pompoen. Ik kwam bepakt en bezakt aan met pompoenen, pompoenpitten, een schop, potgrond, weegschaal en gieter. We verkenden de materialen met alle zintuigen: voelen van de slijmerige draden in de binnenkant van de pompoen,  lekker met je handen in de potgrond, ruiken en proeven van de pitjes en pompoen,… 

Om de passie voor de inhoud van het verhaal op te wekken begonnen we met uitbeelden van het lange wachten: in de rij voor de kassa, op het mogen uitpakken van een kadootje, tot het vakantie is, in de file. Zo ontdekten we dat wachten irritant kan zijn en moeilijk, maar ook veel voorpret kan opleveren of een momentje rust kan zijn.

 

Vanuit dat gevoel las ik het boek voor. Eerst als voorinstructie voor kinderen die meer taalaanbod nodig hebben: het boek verkennen als opstapje naar het echte voorlezen. Daarna verkenden we de diepere lagen in het verhaal door middel van allerlei coöperatieve werkvormen. De leerkrachten ervaarden zo dat je door reacties van anderen tot nieuwe inzichten komt over de tekst en de prenten in een boek. Het gaat niet om het enige juiste antwoord maar om de vraag: hoe heb je gedacht? De meerwaarde van de werkvormen is dat begrijpend luisteren/lezen dan ineens een hele actieve les is waarin je niet stil en individueel werkt maar leert door te praten en te bewegen.

Tot slot schreven en tekenden we een brief aan Benji om hem te feliciteren met zijn pompoen en zijn geduld/doorzettingsvermogen. De cirkel was rond: lezen en schrijven versterken elkaar. De leerkrachten hadden een mooie les om zelf te geven. En genoeg kennis en inspiratie om het volgende prentenboek uit te diepen!

Wil jij hier ook mee aan de slag? Stuur me een bericht via de contactpagina of mail naar helen@degenhart.nl . Dan stuur ik je de werkvormen toe!

 

 

 

 

 

Helen Degenhart

Driebanlaan 6

1705 AA Heerhugowaard

helen@degenhart.nl

06 53 85 79 79