Samenwerken met je tegenpool

In de liefde zoeken mensen vaak een tegenpool, iemand die een aanvulling is op jezelf. Maar het is ook wel lekker als je een páár raakvlakken hebt…. Want het kan knap ingewikkeld zijn als je partner elke minuut van de dag wil sporten terwijl jij meer van het Netflixen bent. Of als jij tijdens een citytrip elk museum in wil duiken terwijl je partner liever mensen spot vanaf een terrasje. Als jullie basis stevig genoeg is, als er genoeg waardering voor elkaar is, dan zijn die verschillen geen groot probleem.

 

Anders wordt het als je tijdens je werk te maken krijgt met een collega, leerling of ouder die in alles jouw tegenpool is. Je begrijpt niet hoe iemand zo in elkaar kan zitten. Je ergert je aan bijna alles wat de ander doet of zegt. Zo raak je steeds verder van elkaar verwijderd en samenwerken of lesgeven wordt een probleem.

 

Ik heb dat met mensen die héél zorgvuldig zijn. Als ik een plan heb voor een verandering van werkwijze ben ik zo overtuigd dat het een goed idee is dat ik het direct wil invoeren. Eventuele struikelblokken wuif ik weg: dat komt wel goed. Mijn collega komt dan vaak met allerlei vragen en problemen en alternatieven. Ik word daar ongeduldig van, het irriteert me. Ik kan dan niet meer objectief nadenken over de inhoud van de boodschap.

 

Het gebruik van het kernkwadrant van Ofman heeft me daarin veel inzicht gegeven. Ik ben daadkrachtig maar kan soms doorschieten in drammerigheid of denken in te grote stappen. Wat ik te leren heb: stap voor stap de omgeving meenemen in de verandering, vooraf bedenken wat lastig kan zijn en daar het plan op aanpassen. En van wie kan ik dat nou het beste leren: van mijn collega!

 

Ik probeer steeds eerst langs mijn collega te gaan als ik iets nieuws bedacht heb. Mijn plan en de uitwerking wordt beter doordat mijn collega me na laat denken over de details. En doordat we elkaar nu aanvullen in plaats van dwarszitten ben ik mijn collega meer gaan waarderen en wordt de samenwerking een stuk prettiger!

 

Wil je ook met je eigen irritaties en uitdagingen aan de slag? Hier vind je meer uitleg en voorbeelduitwerkingen van het kernkwadrant.

 

 

 

Helen Degenhart

Driebanlaan 6

1705 AA Heerhugowaard

helen@degenhart.nl

06 53 85 79 79